Ștefan Vuza a primit un Oskar de la Capital pentru “Investitia anului” realizată la Chimcomplex

Presedintele Grupului Serviciile Comerciale Române, Ștefan Vuza, a primit joi seară, în numele SC Chimcomplex SA, Oskar-ul oferit de Revista Capital pentru “Investitia anului”, în cadrul unei gale la care a participat și prim-ministrul României, Dacian Cioloș.

Stefan Vuza la Gala Premiilor Capital

Stefan Vuza la Gala Premiilor Capital

În motivarea Revistei Capital se arată că investitia anului a fost acordată Chimcomplex Borzești “pentru inaugurarea uneia dintre cele mai performante instalații de cogenerare din sud-estul Europei, o investiție de circa 14 milioane de euro, care permite combinatului să-şi reducă semnificativ costurile cu utilităţile”.

„Instalaţia produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg oraşul Râmnicu Vâlcea. De la privatizare până în prezent, Chimcomplex Borzești a realizat investiții în valoare de peste 70 milioane de euro, fiind astăzi unul dintre liderii pieței din România”, subliniază Revista Capital.

Invitat pe scena Galei Premiilor Capital – Excelența în Afaceri, președintele SCR, Ștefan Vuza, a declarat:

„Chimia României până în 1989 era foarte bine dezvoltată, având 21 de combinate chimice și petrochimice. Acum au mai rămas doar trei, printre care se numără și Chimcomplex.

Într-adevăr, Chimcomplex a investit peste 70 de milioane de euro în fabrici de cogenerare, în instalații de productivitate de generația a cincea și prin aceste investiții am rămas în viață. Probabil că anunite greșeli din trecut cum a fost acel audit cerut de Guvernul României în 1998 prin care s-a solicitat răspuns la întrebarea cum să se privatizeze sau cum să se împartă chimia și petrochimia, acel audit a fost o eroare care a dus la excluderea platformei de la Onești și a Rafinăriei Petromidia din ceea ce era Petrom atunci, considerându-se că aceste două platforme nu au șanse, nu au piață și atunci trebuie să fie închise.

S-a constituit Petromul, fără aceste două mari platforme petrochimice, Petromul ulterior a fost privatizat. Piața n-a confirmat, însă, această evaluare: Rompetrolul există, funcționează, iar la Chimcomplex este una dintre cele mai importante platforme din Uniunea Europeană.

Din păcate nu aceeași soartă au avut-o celelalte 18 combinate chimice și petrochimice ale României.

Aș vrea să înțelegem că România are doi ași pentru care merită ca industria chimică să fie susținută de cei care sunt la putere.

Un as este cel al materiilor prime: România are materii prime care merită să fie utilizate: petrol, cărbune, gaz, lemn, care ajung azi la fabrici din occident. Iar un as despre care toți premianții din această seară au vorbit și pe care îl avem noi românii este calificarea forței de muncă (și îl avem și pe ministrul Muncii aici). Vă reamintesc că România are 28 de licee de chimie, 14 facultăți de chimie și 11 institute și chiar și dacă doar o treime dintre absolvenți sunt pasionați de ceea ce studiază vă spun că avem foarte mulți oameni valoroși cu care putem să dezvoltăm o Companie Națională de Chimie așa cum s-a și angajat Chimcomplex să facă împreună cu Oltchim, odată cu achiziția combinatului de la Râmnicu Vâlcea și sperăm că acest lucru se va întâmpla foarte curând.

Aș vrea să închei prin a felicita lotul nostru olimpic de chimie care, sprijiniți bineînțeles și de noi la Olimpiada Națională care a fost la Bacău, care acum 48 de ore s-a întors cu 6 medalii de la Olimpiada Internațională de la Moscova. Iar colegii de la relații publice au spus că le vom oferi bilete pe 7 zile la Slănic Moldova dar eu cred că ei o să-și dorească la Costinești pentru că sunt mai tineri decât noi. Felicitări pasionaților din chimie!”.