Chimcomplex a depus o oferta indicativa pentru preluarea activelor Oltchim

Foto 3SC Chimcomplex SA Borzesti, membra a Grupului SCR, grup industrial cu capital privat 100% romanesc, a depus sambata, 21 ianuarie 2017 o oferta indicativa pentru preluarea activelor  Oltchim.

Chimcomplex saluta intentia Administratorilor Judiciari privind vanzarea Oltchim pe module de active si apreciaza ca aceasta metoda nu este doar conforma cu procedurile Comisiei Europene pentru aceste situatii, dar reprezinta si solutia practica prin care activele sanatoase ce pot fi restructurate si eficientizate sa poata fi salvate si reintegrate in circuitul economic.

Conform declaratiei Presedintelui Consiliului de Administratie al SC Chimcomplex SA Borzesti, Dr. Ing. Virgiliu Bancila, oferta depusa se refera la modulele de active viabile, de utilitati si logistica si la activele care vor constitui baza dezvoltarii viitoare a platformei.

“Este o oferta realista si sustenabila care vizeaza consolidarea activelor care sunt in productie si realizarea unor investitii importante pentru modernizarea si repornirea unor fluxuri tehnologice oprite in prezent”, a declarat Dl. Bancila.

Strategia Chimcomplex este de integrare a acestor active de la Oltchim cu unitatile de productie ale Chimcomplex de pe platforma din Onesti, prin crearea Companiei Romane de Chimie, in scopul de a dezvolta o platforma integrata de productie in industria chimica, ce va deservi pietele regionale si internationale”, a mai declarat Presedintele CA Chimcomplex.

Oferta Chimcomplex contine si un capitol esential privind specialistii Oltchim, care pun in valoare instalatiile si know how-ul societatii; desi documentatia primita de la consultantul Oltchim nu face referiri privind obligatia preluarii personalului existent, oferta prevede angajarea de personal pe aceasta platforma pentru a exploata eficient si in siguranta activele achizitionate; structura detaliata va fi stabilita dupa auditul care va fi efectuat in perioada urmatoare, dar anticipam ca nu va fi mult diferita de cea actuala.

Prin aceasta achizitie, mediul de afaceri, in special cel din domenul chimiei, se va consolida; producatorii de materii prime si furnizorii de servicii, trader-ii si distribuitorii isi vor consolida afacerile si pozitia in fata concurentrei regionale prin faptul ca vor avea un partener de afaceri puternic pe termen lung cu care vor putea construi viitorul.

Prin achizitia preconizata se va elimina si nesiguranta partenerilor bancari in colaborarea cu Oltchim, in sensul ca se va crea o entitate careia ii vor putea oferi serviciile in conditii de siguranta.De altfel, pentru a se elimina anumite semne de intrebare intentionam ca activitatea de operare si  dezvoltare sa fie condusa de un consiliu de administratie format din profesionisti din industrie si din domeniul financiar cu experienta dovedita in gestionarea afacerilor interne si internationale.

Ofertarea achizitiei Oltchim la inceputul anului 2017 si la inceputul unui nou ciclu guvernamental este un semnal politic foarte important. Liderii politici pot avea certitudinea rezolvarii in sfarsit a situatiei de la Oltchim. Declaratiile si intentiile Guvernului Romaniei de a sprijini capitalul autohton se vor putea aplica/verifica in privatizarea Oltchim, actiune care va fi inceputul refacerii industriei chimice romanesti. Chimcomplex va cere o atitudine constructiva din partea autoritatilor statului si va oferi o companie cu peste 2500 de locuri de munca stabile, o companie care valorifica resursele naturale ale Romaniei in interesul romanilor, o companie care va contribui la echilibrarea import/exportului de produse chimice cu toate consecintele derivate din acest proces.

Romania are specialistii, universitatile si institutele de cercetare, are resursele naturale si pozitia geografica ce o recomanda ca o baza excelenta pentru dezvoltarea industriei chimice. O industrie chimica integrata puternica determina dezvoltarea pe verticala si orizontala a unor multiple afaceri si va deveni un vector de crestere economica in Romania, la un nivel similar cu industria auto sau IT