INTERVIU: Chimcomplex a depus oferta pentru Oltchim, insa licitatia nu poate fi organizata mai devereme de 3 luni

Chimcomplex a depus oferta pentru Oltchim, insa licitatia nu poate fi organizata mai devereme de 3 luni, arata intr-un interviu domnul Dr.Ing. Bancila Virgiliu – Presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. Chimcomplex S.A. Borzesti. Interviul preluat de presa economica, mai jos.

Virgiliu Bancila, presedintele executiv al Grupului SCR

Virgiliu Bancila, presedintele executiv al Grupului SCR

Reporter: La inceputul saptamanii trecute, SC Chimcomplex SA Borzesti a depus oferta pentru preluarea activelor Oltchim. In ce consta, mai exact, aceasta oferta?

Dr.Ing. Bancila Virgiliu: Oferta Chimcomplex a fost primita cu interes de catre administratorul judiciar. De altfel, este singura oferta depusa dupa intrarea in vigoare a Planului de Reorganizare aprobat de judecatorul sindic. Ea se refera la instalatiile functionale ale Oltchim situate pe platforma de la Rm.Valcea. Oferta stabileste structura achizitiei, respectiv care sunt instalatiile tehnologice, de utilitati, infrastructura si logistica pe care vrem sa le achizitionam, constituite intr-un SPV, contine pretul oferit pentru aceste active, prezinta modul de abordare a finantarii investitiilor de mediu si angajamentul de preluare integrala, prin transfer, a personalului care opereaza si asigura mentenanta activelor achizitionate.

Faptul ca oferta noastra nu se refera la intreg activul Oltchim este in avantajul tuturor partilor interesate. Astfel, noi achizitionam activele functionale si asiguram continuarea activitatii, preluand personalul si toate problemele de mediu, iar ulterior creditorii vor fi indestulati si prin vanzarea celorlalte active care raman la Oltchim SA.

In intalnirile avute cu reprezentantii Oltchim, bancile finantatoare au subliniat de mai multe ori ca luind in considerare rezultatele financiare ale combinatului, adica pierderi in ultimii 8 ani, valoarea acestuiaeste mult sub pretul de vanzare cerut prin actualul plan de reorganizare. Cu toate acestea, bancile vor sustine proiectul pana la un anumit plafon, deoarece au incredere in investitor si in capacitatea acestuia de a restructura si face rentabil Oltchimul. Grupul S.C.R. si-a dovedit capacitatea manageriala la Chimcomplex, iar platformele si problemele sunt similare!

Acum, dupa ce am depus oferta, creditorii vor trebui sa o evalueze si apoi sa treaca de la o pozitie de expectativa la una activa, prin organizarea licitatiei publice de supraofertare. Noi dorim o procedura de achizitie cat mai transparenta, stiind ca oferta noastra este performanta si competitiva. In cazul putin probabil, in care altcineva va face o oferta mai buna, nu va fi nicio problema – vom fi multumiti atat timp cat combinatul va ajunge pe maini bune.

Depozit de alchilamine la ChimcomplexCred, insa, ca proiectul nostru, infiintarea Companiei Nationale de Chimie de catre Oltchim si Chimcomplex, este cu adevarat un proiect remarcabil, menit sa repuna industria chimica romaneasca acolo unde ii este locul in Europa. In Romania, in fiecare din ultimii 15 ani a fost inregistrat un deficit imens de produse chimice: in 2015 au fost realizate produse petrochimice si chimice in valoare de numai 10 mld. Euro, importurile de astfel de produse fiind in valoare de 8 mld. Euro iar exporturile reprezentind numai 2 mld. Euro.

Asadar, potentialul industriei chimice romanesti nu este unul exploatat suficient de catre producatorii autohtoni si daca numai jumatate din deficit s-ar acoperi prin productie interna, atunci chimia ar inregistra o crestere spectaculoasa de peste 30 %, iar efectele indirecte in toate industriile din aval, cat si in PIB-ul tarii ar fi cu adevarat considerabile. Chimia este singura ramura din industrie care daca este lasata sa creasca poate aduce o crestere a PIB-lui cu doua cifre, respectiv cu peste 10% in fiecare din urmatorii 5-7 ani.

Reporter: Ati depus oferta, in ciuda declansarii acelei investigatii a Comisiei Europene privind datoriile combinatului Oltchim catre statul roman…

Dr.Ing. Bancila Virgiliu: Sigur ca da, investigaţia vizeaza Oltchim SA, in timp ce noi am depus o oferta pentru Oltchim SPV. Conform Planului de Reorganizare, valorificarea patrimoniului Oltchim catre un investitor interesat de continuarea activităţii acestui combinat se va face prin intermediul persoanei juridice Oltchim SPV SRL, aceasta avand o personalitate juridică distinctă de Oltchim S.A. Asadar, investigatia Comisiei Europene vizeaza doar Oltchim SA, nu si Oltchim SPV.

Aici apare insa o problema, care s-a discutat atat cu administratorii judiciari, cat si cu cativa dintre creditorii Oltchim. Astfel, daca prin investigatia Comisiei Europene se constata ca intr-adevar statul roman nu a respectat in cazul Oltchim SA normele UE privind ajutoarele de stat, atunci Statul va trebui sa recupereze acest ajutor, iar aceasta se va putea realiza inclusiv prin declansarea falimentului sau transferarea sarcinii la SPV.

AlchilaminePrin urmare, in cazul in care, in timp de un an, administratorii judiciari nu vor valorifica patrimoniul Oltchim catre un investitor, combinatul din Ramnicu Valcea risca sa ajunga intr-o situatie ce va afecta atat activitatea si salariatii acestuia, cat si creditorii, care se vor afla in imposibilitatea de a-si mai recupera vreodata creantele detinute.

Mai mult decat atat, exista un risc, ca si SPV-ul sa fie contaminat de noile sanctiuni ce apar ca urmare a investigatiei pe numele Oltchim SA, iar acest risc poate fi eliminat doar prin emiterea unei rezolutii ce include o scrisoare de confort emisa de DIGI Competition (Consiliul Concurentei Bruxelles) cu privire la acest caz catre investitor si creditorii acestuia. Altfel, Oltchim SA va intra inevitabil in faliment si nici solutia vanzarii lui prin SPV nu va mai fi una viabila.

Este limpede ca, in cazul Oltchim, interesele se impart in doua:

  • jucatorii straini care doresc inchiderea acestuia; se stie ca la Bruxelles s-a facut mult lobby de catre unii jucatori pentru acest dosar, altfel nu ar mai fi aparut acum aceasta investigatie, tardiva in termeni avocatesti dar suficient de riscanta si folositoare in termeni politici, deoarece eliminarea unui concurent este benefica pentru ei,
  • si noi, care suntem activi in industria chimica din Romania si care dorim sa ne dezvoltam prin crearea unui nucleu de productie performant, format din cele doua combinate, cum este cel al Companiai Nationale de Chimie care sa creeze competitivitate pe piata nationala. Noi intelegem ca este spre interesul tarii ca acest combinat sa isi continuie activitatea, alaturi de noi sau separat.

La intalnirea de saptamana trecuta, Chimcomplex impreuna cu Administratorul judiciar au stabilit ca vor solicita impreuna o audienta la ministrul Economiei pentru a-l ruga sa se implice direct in solutionarea acestui caz de interes national. De altfel, si in intalnirile directe dintre noi si Domnia sa, am gasit o deschidere, intelegere si determinare a Domnului Ministru in a ajuta Oltchimul.

Reporter: Ce se intampla in cazul in care nu se obtine aceasta scrisoare de confort?

Dr.Ing. Bancila Virgiliu: Cel mai negru scenariu este cel al falimentului, caz in care se va proceda la vanzarea activelor fara a se asigura continuitatea productiei. Creditorii nu vor obtine nimic, deoarece putinii bani astfel stransi nu vor acoperi nici datoriile postinsolventa. Pe platforma va ramine un numar mic de salariati, iar interesul cumpararii platformei de catre un producator din domeniul chimiei va scadea dramatic, deoarece obtinerea unor autorizatii de functionare de la “zero” in intortochiata legislatie romaneasca, la care adaugam birocratia, va descuraja orice initiativa.

Speram, insa, ca efortul nostru de a salva acum Oltchimul sa fie inteles de catre decidenti si ne dorim ca acestia sa ni se alature in munca de reconstructie a acestuia.

Muncim de trei ani la acest proiect si, credeti-ma, el presupune in primii 4 ani dupa achizitie o munca titanica de reconstructie, stiinta, intelegere si pasiune, nu numai bani, in tara noastra mai sunt oameni cu bani , insa cand iau in calcul riscurile specifice chimiei, pe care trebuie sa le intelegi din timp pentru a le evita, se retrag. Conducerea Grupului SCR este determinata ca impreuna cu echipa manageriala de la Oltchim sa se implice efectiv in solutionarea tuturor problemelor Oltchim pentru ca activitatea sa devina rentabila .

Reporter: Revenind la proiectul Compania Nationala de Chimie, (C.N.C.) care sunt partenerii Chimcomplex in acest proiect?

Dr.Ing. Bancila Virgiliu: Sunt parteneri puternici, atat din tara, cat si din strainatate. Vorbim de parteneri comerciali, iar aici prezenta americanilor de la Tricon Energy, cu o cifra de afaceri de peste 6 miliarde $ si cu birouri in intreaga lume, cred ca spune totul.

Instalatia Cogenerare II de la Chimcomplex

Instalatia Cogenerare II de la Chimcomplex

De asemenea, avem parteneri tehnici de calibru. Dintre acestia, as aminti E.ON, care va construi o centrala de cogenerare de 50 Mw care va asigura cea mai mare parte din energia electrica si integral aburul necesar pe principiul B.O.T. (build, operate, transfer). Nu in ultimul rand, alaturi de Chimcomplex au venit importante banci si fonduri de investitii care vor asigura capitalurile suplimentare surselor proprii pentru achizitia activelor viabile din Oltchim.

Rolul Chimcomplex in acest parteneriat va fi de a contribui cu sursele atrase inclusiv prin operatiunea de majorare de capital social la asigurarea sumelor necesare pentru achizitia partilor sociale ale Oltchim SPV, pentru investitiile de mediu, capitalul de lucru si pentru investitii tehnice.

Acest parteneriat creat in urma eforturilor zilnice depuse in ultimii 3 ani de catre Presedintele Grupului SCR, Dr. Ec. Stefan Vuza, impreuna cu specialistii Chimcomplex, este unul foarte bine sudat si pregatit sa actioneze imediat dupa achizitia Oltchim.

Reporter: Concret, care vor fi primele masuri pe care le veti implementa la Oltchim?

Dr.Ing. Bancila Virgiliu: Primele masuri au ca scop reechilibrarea Combinatului si pozitionarea acestuia pe un profit real si se vor face in domeniul investitiilor, unde am identificat 22 de obiective si pentru care am alocat resursele financiare necesare.
Estimarea noastra este ca in 6 luni de la preluare, odata cu finalizarea masurilor de investii din primul pachet investitional, Oltchim va reintra pe o pozitie de echilibru, devenind bancabil, moment dupa care se va lansa cel de al II-lea pachet investitional, care atinge in proiectiile noastre de astazi peste 300 mil. Euro.

Aceste investitii se refera la construirea unor noi instalatii de etilenoxid, etilena, apa oxigenata, repornirea fluxului PVC etc., investitii care vor aduce multe schimbari pozitive in functionarea Oltchim si in relatia acestuia cu mediul inconjurator.

Reporter: Vorbiti-ne, va rugam, despre salariatii Oltchim. Ce veti face cu acestia dupa preluare?

Dr.Ing. Bancila Virgiliu: Vom prelua integral toti salariatii care vor sa se transfere pe Oltchim SPV. Vor mai ramane salariati pe Oltchim SA, respectiv cei ce lucreaza la sectiile ce nu vor fi preluate, precum sunt cele de pe platforma Bradu, cat si orice alt salariat ce va dori sa ramana pe Oltchim SA. De asemenea, diminuarea personalului se va produce numai pe cale naturala, respectiv salariatii care se vor pensiona.

Referitor la salariile pe care le au acum angajatii de la Oltchim, acestea vor fi preluate si mentinute si la Oltchim SPV. Nu vom reduce niciun salariu, dimpotriva, ne dorim sa crestem chiar si cu 50% salariile tuturor celor care doresc sa se implice activ in restructurarea companiei.

Vreau sa asigur salariatii Oltchim, ca asa cum s-a intamplat si in 2003, la privatizarea Chimcomplex, asa vom face si la Oltchim, in sensul ca vom sti sa asiguram cu succes tranzitia de la sistemul de stat la cel privat.

Reporter: Care credeti ca sunt sansele ca proiectul Companiei Nationale de Chimie sa se concretizeze?

Dr.Ing. Bancila Virgiliu: Eu sunt optimist si cred in bunele intentii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari si ale creditorilor Oltchim fata de viitorul acestui Combinat, al industriei chimice romanesti, al oamenilor din Ramnicu Valcea.

Oferta pe care am depus-o este una corecta, sustenabila, iar faptul ca avem resursele umane, know-how-ul si resursele financiare ar trebui sa fie hotarator in luarea unei decizii, astfel incat Oltchim impreuna cu Chimcomplex sa redevina acel etalon al industriei chimice romanesti.