Cea mai eficienta instalatie de cogenerare din Europa este in Romania, la Chimcomplex

Onesti, 30 iunie 2015. SC Chimcomplex SA Borzesti anunță finalizarea unei investii de peste 14,35 milioane de euro intr-o instalatie unica in Romania din punct de vedere al randamentului energetic si care permite combinatului sa-si reduca semnificativ costurile cu utilitatile.

Inaugurare Cogenerare 2 Chimcomplex - 30 iunie 2015

Inaugurare Cogenerare 2 Chimcomplex – 30 iunie 2015

Dupa trei ani de inovare, cercetare si proiectare, o echipa de specialisti de la Chimcomplex a finalizat si a pus in functiune in anul 2009 o instalatie revolutionara care, alimentata cu gaze naturale si hidrogen obtinut din surse regenerabile, produce energie electrica si termica necesare in procesele de productie din combinat. Randamentul energetic de peste 90 la suta al acestei instalatii de cogenerare a determinat Chimcomplex sa construiasca in anul 2015 o a doua centrala de acest tip.

Instalatia Cogenerare II, considerata un varf al tehnologiei la nivel mondial, produce mai multa energie electrica si termica decat consuma intreg orasul Ramnicu Valcea. In urma celor doua investitii, Chimcomplex si-a redus costurile energetice cu 42 la suta si a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice.

Din punct de vedere al impactului asupra mediului, datorita economiilor anuale de gaze naturale generate de proiect, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 tone pe an.

“Prima instalatie de cogenerare, o creatie proprie dezvoltata cu un partener din Elvetia, Turbomach, a primit in anul 2010 un premiu de excelenta si un cec de 375.000 de euro pentru instalatia cu cea mai inalta eficienta energetica dintre proiectele finantate in Europa de catre BERD si Fondul European de Eficienta Energetica. In ceea ce priveste Instalatia de Cogenerare 2, pusa in functiune in mai 2015, testele au aratat ca eficienta globala depaseste 91 la suta”, a declarat directorul general al Chimcomplex, Ing. Dumitru Coman.

“Avem cele mai eficiente doua instalatii de cogenerare din Europa si in acelasi timp avem cel mai eficient consumator de energie electrica intr-o instalatie de electroliza cu membrana schimbatoare de ioni de generatia a V-a, conform clasamentului prezentat de cea mai importanta revista de specialitate, editata de Eurochlor”, a declarat presedintele Grupului SCR, Stefan Vuza.

Date Tehnice

Instalatia de Cogenerare II este compusa dintr-o turbina cu gaze cu o putere electrica nominala la 100C de 7.68 MWe si un cazan recuperator capabil să furnizeze abur supraincălzit cu parametrii de presiune 16 bar si temperatură 2500C, precum si apa calda la o temperatura de 950C.

Caracteristicile nominale ale instalatiei de cogenerare II sunt:

• putere electrica de 7,68 Mwe
• putere termica de 11,7 MWt
• randament electric de 33%
• randamentul global de 91,4

Proiectul “Instalatie de Cogenerare II” a fost cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, valoarea totala a proiectului fiind de 63.7 milioane de lei.

Chimcomplex SA Borzesti multumeste partenerilor Raiffeisen Bank, FREE, Elsaco Electronic, Elerom, Celin, Pado Grup, Electroalfa, Electrototal, Energotech, Energobit, Infostar, DMC.

Despre Chimcomplex

Chimcomplex Borzeşti, parte a Grupului SCR, este unul din cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din România și Europa de Sud-Est, cu o experienta de 55 de ani in industria chimica. Activitatea principala a Chimcomplex SA Borzesti consta in fabricarea si comercializarea produselor clorosodice, clorurilor anorganice, alchilaminelor si a solventilor organici. Principalele produse sunt soda caustica si clorul care se obtin printr-un procedeu modern de electroliza cu membrana schimbatoare de ioni. În primele doua trimestre ale acestui an, profitul realizat de Chimcomplex Borzeşti a fost de 14,5 milioane de lei la o cifra de afaceri de 102 milioane de lei.